DET ANDRE LANDET

Et teaterstykke om husmannsjenta Thea Foss (1858 – 1927) fra Eidsberg, som ble gründer i USA.

Spilles på Nes lensemuseum, Skiptvet i Østfold:

Torsdag 27. aug kl 18.00 PREMIERE
Fredag 28. august kl 18.00
Lørdag 29. august kl 15.30 og 19.00
Søndag 30. august kl 15.30 og 19.00

Billetter kr 250, barn 100
(Billettsalget starter i april 2015)

Thea Foss

Thea Foss (med tillatelse fra Foss Waterway Seaport)

 

Stykket handler om husmannsjenta Thea Foss (1858 – 1927) fra Eidsberg, som ble gründer i USA. Fra hjembygda ved Glomma gikk ferden til byen Tacoma i staten Washington. Der tok hennes mann, husmannsgutten Andrew Foss fra Marker, imot henne og barna i et hus han hadde bygget på en flåte.

Theas geni var evnen hennes til å tenke hvem er jeg, hvor er jeg, hvem trenger meg her/nå? På flåten, med den aller beste utsikt til havna, så hun behovet for frakt mellom land og skutene som lå til anker. Hun kjøpte en robåt, solgte den og kjøpte en ny, beholdt etter hvert en båt og kunne starte frakttrafikk.

Andrew var snekker, han gikk inn i bedriften, likeså søsken og nevøer hjemme fra Østfold. Andrew ble etter hvert konstruktør av en dråpeformet taubåt som kunne buksere store skip. For FOSS BOATHOUSE fulgte med tiden: Hvordan gjøre seg nyttig etter seilskutetiden? Los-virksomhet for store skip og tauing av tømmerslep inngikk etter hvert i familiebedriftens tjenester.

 

Foss Boathouse

Foss Boathouse (med tillatelse fra Tacoma Public Library Image)

Nes Lenseteaters nye stykke følger Thea og Andrew
på veien fra ekstrem fattigdom til tjenestegjørende
virksomhet på den andre siden av kloden.

Foss Maritime Company (http://www.foss.com) i Seattle, Stillehavskystens største frakteskipsbedrift opererer i dag med 510 fartøy i havner fra Alaska til Midtøsten. Kompaniet feiret 125 års jubileum 2014, og regner grunnleggelsen av bedriften fra den dagen Thea Foss kjøpte og solgte sin første robåt.

Billetter     Siste nytt 2015     Bilder og video fra øvelser     Det andre landet