Forfatteren Kristin Lyhmann forteller:
På forsiden til programmet ved Einar Volds begravelse i 1921 står det:
«I Ungdomssaka du la din styrkje, Å reisa denne det var ditt yrkje». Vidnes Ungdomslag.
Stykket FESTEN handler om en ungdomsgruppe som forbereder fest i sitt eget ungdomshus. En fest som ender med drapet på en lederskikkelse.
Om dette var første fest i Ungdomshuset, vet vi ikke, men det ble den siste.
Fra desinfo til info
Å lage et stykke om den dramatiske hendelsen natta til 27. august 1921 var først en vei fra fake til facts. Antagelser og rykter hadde jeg hørt opp gjennom årene. Det ble hold i sakene da Svein Olav Agnalt og Bjørn Skjønhaug fortalte meg historien fra hver sin innfallsvinkel. Jeg fikk lese fra familien Wolds historiske nedtegnelser. Dermed hadde jeg et ankerfeste i forhold til både info og desinfo. Det er klart at en så traumatisk hendelse har fått fantasien til å løpe løpsk og fått rykter til å bli til.
Men jeg måtte ha en annen angrepsvinkel på stoffet også: Hvem var denne unggutten, ikke 22 år ennå, som kom til å bli drapsmann denne festnatta?
Han var fremmed i bygda, hadde vært sjømann. Han hadde jobbet på Nes lense presis én arbeidsuke før festen – og drapet. Der arbeidet han sammen med flere av de ungdommene som forberedte festen.
Ella Gyri Groven og jeg satt på Riksarkivet i Oslo med svære permer som inneholdt barndoms-, skole-, yrkesliv- og fengselshistorien til ham som ble dømt for drapet. Lokalpressen hadde referat fra prosessen. Men selve rettsreferatet lyktes vi ikke i å få tak i. Riksarkivet henviste oss til Sarpsborg, men derfra fikk vi aldri noe.
Ut av en de tunge protokollene på Riksarkivet falt en liten håndskrevet lapp: «Boye Ording Storm Andersen. Affære i Canada. Mon selv drept?»
Den kommentaren sendte Ella Gyri på nye leterunder: Hun gikk gjennom alle offentlige henrettelser i USA og Kanada i en rimelig tidsperiode. Han figurerte ikke i noen av arkivene. Han kunne naturligvis ha endret navn, som så mange nordmenn gjorde.
Men slektsforsker Marius Hellerud løste gåten for oss:
«Pensjonert, singel kanadisk statsborger med ukjent fødeland, pensjonist med ukjent yrke, Boye Andersen, døde 71 år gammel på St Paul’s Hospital i Vancouver, Canada 23. november 1970.» Hendelsen var ikke bare lokalhistorisk. Drapet i Vidnes ble en avissak over hele landet.
Det ble to dager på Universitetsbiblioteket også, for å se på avisoppslagene fra nord til sør i landet. Den gang var ikke pressen redd for å forhåndsdømme!
I dette tilfellet var den antatte drapsmannen den samme som ble dømt. Men presseetikken er faktisk LITT bedre nå enn i 1921 – 22 da denne saken pågikk.
Han fikk en dom på 7 år, tilsto aldri, og gikk ombord på Amerikabåten etter 4 ½ års soning.
Vår finske gjesteinstruktør Tytti Oittinen har deltatt i informasjonsinnsamlingen hele veien:
Hva var Norge i 1921, kort etter første verdenskrig. Spanskesyken var ikke helt slått tilbake ennå, den tok seg opp hver høst. Partiet Venstre ble etablert. Det var brennevinsforbud med alt det førte til av smugling og andre omveier til sprit. I Skiptvet var det fattigdom og nødsarbeid. Det var mange misjonsforeninger i bygda. Den nasjonale ungdomsbevegelsen hadde sådd sine frø. Hva slags musikk spilte man i de ulike miljøene. Hva med dans? Slike spørsmål stilte Tytti, og hun sammenlignet med finske forhold. Hvilket miljø skulle handlingen settes inn i. Hvordan tenkte de unge som forberedte festen i EGET HUS?
Flere utsettelser
Det verken vi eller noen annen var forberedt på, det var utsettelsene som skulle komme. I 2022 er det 5 år siden Nes Lenseteaters siste produksjon. Første hindring var forsinkelser med hensyn til ny publikumstribune, og så kom… Jo da, vi satte i gang med teaterprøver på vårparten 2020 og igjen i 2021. Og for tredje gang i 2022.
Et dyktig styre har holdt ut disse koronaårene, de har etablert skuespillerstab og finansiert produksjonen. Noen av styremedlemmene er også skuespillere, og de har i sannhet slitt med penger og utsettelser før de nå endelig skal stå på scenen.
Jeg sier med stolthet at denne gangen er både amatører og profesjonelle fra Indre Østfold. Vi er selvfølgelig kjempestolte over Edvin Anstensrud som har vært på barneteaterleirer her i bygda fra han var en neve stor, har utdannet seg i løpet av NL’s historie og er nå skuespiller både her og der.
Enda to nyutdannede Indre østfoldinger har vi med denne gangen, Erik Aarum Kirkegaard fra Spydeberg og Benjamin Lillebekk fra Mysen. Scenografen vår, Tom Simonsen og kostrymedesigneren, Wenche Andresen bor begge i Skiptvet.
Hilsen Kristin Lyhman, Dramatiker